טרמיטים

הטרמיטים ISOPTERA / Termites

הטרמיטים נמנים עם קבוצת החרקים החברתיים (נמלים, דבורים, צרעות). חרקים אלו חיים במושבות ובקינים באדמה בעומק של 5 מטרים וגם על עצים שמעל פני הקרקע. הם ניזונים מעץ ומוצריו ויכולים לגרום לנזק רב.

המלכה מזדווגת כל הזמן עם הזכר לעומת הצרעות והנמלים שמזדווגים פעם אחת בלבד. כאשר אחד מבני הזוג (המלך והמלכה) מת, אז גדלים ממלאי מקום מתוך המתרבים לעומת הנמלים שאם המלכה מתה כל הקן יחוסל.
הם מתפתחים וחיים במחזור רב שנתי. כאשר בקן חדש בהתחלה יהיו עשרות בודדות. אבל תוך 4-5 שנים תגיע אוכלוסיית הטרמיטים לשיא של 200,000 . הם מתפתחים במחזור חיים חסר (ללא גולם) עם 4-10 דרגות נימפה. כאשר זמן ההתפתחות של הנימפה מביצה לבוגר נמשך 6-12 חודשים. המלך והמלכה מזדווגים והמלכה מטילה ביצים. לאחר 30-90 ימי הביצים בוקעות ומהם יוצאים נימפות צעירות שדומות מאוד לבוגר. הם יתפתחו ב4-10 דרגות נימפה במשך 6-12 חודשים. הבוגרים הופכים או למתרבים או לחיילים או פועלות וכל זאת ע”פ הצורך של המושבה. פעם בשנה או בסתיו או באביב מגיחים המתרבים מהקו למעוף הכלולות. אלה הם המכונפים המתעופפים למסע הזדווגות והקמת מושבות חדשות כאשר הם מגיעים לקן הם מזדווגים שוב ומתחילים להקים את הקן.

בארץ ידועים 10 מינים: 8 החיים בקרקע ו-2 החיים בעץ כאשר עיקר הנזקים נגרמים ע”י אלו שחיים בקרקעטרמיטים

הטרמיטים בעלי גוף רך ובהיר ורגיש מאוד לאור לכן הם פועלים רק במקומות המוגנים מהאור ומקרינת השמש.
למקורות המזון שלהם על פני הקרקע הם מגיעים באמצעות מנהרות לעומת הנמלים שחיים על פני הקרקע ומעטפת גופם כהה. חשיפה ממושכת לאור השמש עלולה לגרום להם להתייבשות עקב גופם בעל קוטיקולה רגישה. הכנפיים של הטרמיטים ארוכות מן הגוף אבל שוות, ובזמן מנוחה הם מונחות על הגב לעומת הנמלים שאצלם הכנפיים לא שוות (הקדמיות גדולות מהאחוריות).

התקשורת בין הטרמיטים היא ברובה ע”י פרומונים. אך ידוע גם תקשורת בניהם באמצעות הקשה של הראש על דפנות הקן. לכל מושבה יש את הפרומון ריח האופייני לה וכאשר יש פולשים לקן מופעל פורומון ALARM שמפעיל את החיילים. 3 אחוזים מהפרטים בקן הם חיילים כאשר כל תפקידם הוא להגן על הקן בשעת סכנה. החיילים אינם עובדים ואפילו אינם מסוגלים לדאוג למזונם לכן הפועלות דואגות להם.

הפועלות בקן הן הרוב ואברי הרבייה שלהם מנוונים והן עקרות כאשר כל תפקידם בקן הוא לבצע את פעולות אחזקת הקן.

הנימפות בדרגה הראשונה והשנייה זקוקות מהפועלות להאכלה הדדית.

נזקים של הטרמיטים

  1. הטרמיטים פוגעים בעץ ומוצריו כמו משקופים, ארונות של בתים מעץ ומוצרי נייר וקרטון. בתחילת המפגע קשה לזהות את הפגיעה והיא מגיעה רק לאחר הרבה זמן של פעילות סמויה.
  2. ניתן לזהות פגיעת הטרמיטים באמצעות מברג או סכין שיוחדר לתוך העץ ללא קושי וישמיע קול חלול.
ניטור טרמיטים

איתור וניטור הטרמיטים אינו קל בכלל מכוון ש-95% מהמינים הם שוכני קרקע ונוכל לגלות אותם רק כאשר יעלו מעל הקרקע.

  1. גילוי המעברים העשויים טיט (בוץ) שקוטרם 10 מ”מ הנראים על קורות המבנים.
  2. ניטור ע”י גילוי של הפתחים בדופן בעץ שדרכם מסולקת הפסולת שנראית כמו גושי חול קטנים.
  3. ניטור ע”י נוכחות פרטים מכונפים או כנפים שנשרו.
  4. מכשיר לניטור זהו סנסור טרמי שמגלה את מקום פעילות הטרמיטים.
מניעת הטרמיטים

יש למנוע הצטברות של מים ולחות סמוך ליסודות הבניין. מכוון שטרמיטים נמשכים למים. חשוב לסלק עצים ופסולת של עצים יבשים מסביב לבית. יש לבדוק חול המובא כמצע לבית שלא נגוע. ניתן להתקין מחסומים פיזיים ומכנים כמו פח מתכת מתחת לדלתות. ניתן לעשות חיסון לעץ – רהיטים, דלתות וכדומה העשויים מעץ. במקומות נגועים עדיף לבצע חיסון לעץ באמצעות הטבלה ע”י חומרים המאושרים ע”י המשרד להגנת הסביבה.

הדברת טרמיטים

  1. מטרת ההדברה: הפרדה פיזית של הקשר בין במבנה המטופל ולבין אוכלוסיית הטרמיטים החיה בסביבה ע”י יצירת רצועת הגנה כימית. הרצועה נוצרת ע”י חפירת תעלות ו/או קידוח חורים להם מוחדר החומר הפעיל.
  2. כשמטרת הטיפול הפיתיונות: משיכת אוכלוסיית הטרמיטים בקרקע אל מקור מזון חלופי למטרת ניטור. ברגע של זיהוי מוחלף מקור המזון בפיתיון מורעל המשמש להרעלתם בקן ע”י העברה איטית של הרעל בין הפרטים . שיטה מודרנית.